Israels säkerhetskabinett meddelar att Gazabor som arbetar i Israel och som är kvar där ska skickas tillbaka och inga nya ska släppas in. Israel ska också hålla inne palestinska skattepengar. Arkivbild från 2022 från gränsövergången vid Erez.
Israels säkerhetskabinett meddelar att Gazabor som arbetar i Israel och som är kvar där ska skickas tillbaka och inga nya ska släppas in. Israel ska också hålla inne palestinska skattepengar. Arkivbild från 2022 från gränsövergången vid Erez. - Foto: Oded Balilty/AP/TT

Gazabor i Israel ska skickas åter

Gazabor med arbete i Israel och som ännu är där ska skickas tillbaka till palestinskt område. Och skattepengar som Israel samlar in för den palestinska myndighetens räkning för Gaza ska hållas inne.


Det har den israeliska regeringens säkerhetskabinett beslutat, enligt ett uttalande från kabinettsmötet.

"Israel skär av all kontakt med Gaza. Det kommer inte att bli tal om fler palestinska arbetare från Gaza", meddelar kabinettet i uttalandet.

Det innebär, enligt uttalandet, att arbetare från Gaza som befann sig i Israel vid Hamas terrorattack på Israel den 7 oktober kommer att skickas tillbaka.

Det framgår inte hur många personer det kan röra sig om. Före utbrottet fanns det cirka 18 500 arbetstillstånd utfärdade för Gazabor för arbete i Israel.

Säkerhetskabinettet har också beslutat att hålla inne den del av de skattepengar som Israel tar in för den Palestinska myndighetens räkning som är öronmärkta för Gazaremsan.

Beslutet om att hålla inne myndighetens skatteintäkter kritiseras hårt på ledarplats i den israeliska tidningen Haaretz.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!