Representanthusets talman, republikanen Mike Johnson, får svårt att få stöd i senaten för sitt och representanthusets lagförslag om stöd till Israel. Majoriteten i senaten vill ha med stöd till Ukraina och humanitär Gazahjälp och är emot Johnsons finansiering.
Representanthusets talman, republikanen Mike Johnson, får svårt att få stöd i senaten för sitt och representanthusets lagförslag om stöd till Israel. Majoriteten i senaten vill ha med stöd till Ukraina och humanitär Gazahjälp och är emot Johnsons finansiering. - Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Israel- och Ukrainastöd fast i strid i USA

Den nye talmannen i representanthuset, republikanen Mike Johnson skickar nu vidare sitt och församlingens förslag om mångmiljardstöd till Israel till senaten, efter omröstning. Men i senaten kan det ta stopp direkt.


Majoritetsledaren i senaten, Chuck Schumer från Demokraterna, kallar förslaget "förbluffande oseriöst". President Biden har hotat med veto om det skulle komma till honom.

Kritiken handlar inte om stödet till Israel i sig. Det är lika stort, uppemot 14,5 miljarder dollar, som det Biden redan har föreslagit. Men då var det som en del av ett mycket större paket där ett stort stöd till Ukraina, till humanitär hjälp i Gaza och förstärkning av USA:s gräns mot Mexiko ingår. Många i Republikanerna är inte alls lika angelägna som Demokraterna att stödja Ukraina.

Och Demokraterna rasar mot att Johnson vill betala Israelstödet med stora nedskärningar i den amerikanska skattemyndighetens redan beslutade anslag, en metod som inte hör till vanligheterna. Det amerikanska budgetkontoret hävdar att det skulle leda till en dubbelt så stor summa som Israelstödet i minskade intäkter från åtgärder mot skattefuskare.

Både stödet till Israel och Ukraina brådskar men förspelet bådar inte gott. Om några veckor hotar dessutom en nedstängning av staten, bland annat inställda löneutbetalningar, om Demokrater och Republikaner inte kan enas om finansieringen för statens utgifter.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!