USA:s utrikesminister Antony Blinken kommer idag till Israel och väntas försöka få till en eller flera 'humanitära pauser' i kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas för att få ut fler utländska medborgare och gisslan från Gaza och mer humanitär hjälp in i Gaza.
USA:s utrikesminister Antony Blinken kommer idag till Israel och väntas försöka få till en eller flera 'humanitära pauser' i kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas för att få ut fler utländska medborgare och gisslan från Gaza och mer humanitär hjälp in i Gaza. - Foto: Jonathan Ernst/AP/TT

Blinken till Israel om humanitär paus

Israel uppger att israeliska styrkor i stort har omringat staden Gaza och striderna fortsätter. USA:s utrikesminister Antony Blinken är på väg till Israel för nya möten med regeringen där.


Blinken säger att han förväntar sig "konkreta åtgärder" från Israel för att minimera skador bland Gazas civila befolkning. Blinkens kommentar gjordes inför avresa till Israel:

— När jag ser hur ett palestinskt barn – en pojke, en flicka – dras ut ur rasmassor från en byggnad som har kollapsat så berör det mig på djupet, precis lika mycket som om jag såg ett drabbat barn i Israel eller någon annanstans.

Pauser behövs

Budskapet från Vita huset väntas följaktligen bli att det behövs humanitära pauser i kriget.

USA motsätter sig en vapenvila eller eldupphör, men trycker allt hårdare på att ett uppehåll i våldsamheterna behövs.

— Vad vi vill undersöka är om hur många pauser det kan behövas för att fortsätta leverera hjälp in (i Gaza) och för att fortsätta få ut människor inklusive gisslan på ett säkert sätt, sade Vita husets talesperson i säkerhetsfrågor, John Kirby, i samband med att Blinken gav sig av mot Israel.

Den amerikanske presidenten Joe Biden har också han uttalat sig för en humanitär paus i kriget, för den humanitära hjälpens och gisslans skull.

Svårt få in

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är det mycket svårt att få in förnödenheter i Gaza.

— WHO kommer att göra allt vi kan för att se till att människorna i Gaza har tillgång till livsavgörande och humanitär hjälp, sade WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens på torsdagen, och fortsatte:

— Under rådande situation är det närmast omöjligt.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!