Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. - Foto: Nedim Enginsoy/AP/TT

Erdogan in i rättsstrid – vill ha ny grundlag

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tar offentlig ställning i en strid mellan rättsväsendets högsta instanser. När konstitutionsdomstolen anser att en fängslad oppositionspolitiker ska släppas ser Erdogan "misstag" – och öppnar för en ny grundlag.


— I det här läget är det dessvärre så att konstitutionsdomstolen har begått många misstag, ett efter ett annat. Det beklagar vi verkligen, säger Erdogan, som sedan många år har kritiserats för att sätta maktdelningen i Turkiet ur spel och placera lojala domare i bänkarna.

Tvisten mellan Turkiets konstitutionsdomstol och dess högsta appellationsdomstol har pågått i några veckor. Den har sin grund i ett fall där frågan är om den 47-årige vänsterpolitikern Can Atalay ska anses ha immunitet då han har valts in i det turkiska parlamentet, eller om han ska sitta kvar i fängelse.

Ifrågasatta domar

Atalay är en av sju personer som förra året dömdes till 18 års fängelse i en uppmärksammad och ifrågasatt rättegång där en av hans medåtalade var den prisbelönade filantropen och aktivisten Osman Kavala. De dömdes som anklagade för att ha haft del i kuppförsöket mot Erdogan 2016.

I valet i maj i år ställde Can Atalay upp från fängelset – och valdes till ledamot i Turkiets stora nationalförsamling.

Konstitutionsdomstolen dömde för några veckor sedan att Atalay således har åtalsimmunitet i kraft av sitt ämbete och att han ska släppas ur fängelse.

Den högsta domstolen har denna vecka satt sig på tvären, vägrat att följa konstitutionsdomstolen beslut och beordrat en utredning av dess domare.

Demonstrationer

Några timmar efter att Erdogan gav sina första kommentarer till rättstvisten gick han ut med ett något mer nedtonat tillägg där han poängterade att hans regering inte ska ses som en part i målet – "utan som en domare (i sport)" vars uppgift det är att överväga vad landet behöver.

— När vi ser på det från det perspektivet så ser vi ett behov av att ge vårt land en ny grundlag, säger Erdogan.

Hundratals medlemmar i Turkiets advokatsamfund demonstrerade mot högsta domstolens beslut i Ankara på fredagen. Det största oppositionspartiet CHP kallar beslutet en "maktkupp mot parlamentet".

Statyer vid ingången till konstitutionsdomstolen i Ankara. Arkivbild.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!