Släktingar och vänner till de som hålls gisslan av Hamas demonstrerar.
Släktingar och vänner till de som hålls gisslan av Hamas demonstrerar. - Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Gisslansläktingar protesterar mot regeringen

Släktingar och vänner till de drygt 200 personer som hålls gisslan av Hamas demonstrerar mot den israeliska regeringen. Kravet: Gör något.


Flera hundra demonstranter tågade under tisdagen från Tel Aviv till Jerusalem, där de på kvällen nåde premiärminister Benjamin Netanyahus kontor. Där krävde de att gisslan omedelbart ska släppas, och att regeringen agerar.

— Ni har misslyckats. Vi vill ha tillbaka våra barn och familjer – och det i dag, säger Shelly Shem Tov, vars son hålls gisslan i Gaza.

19-åring dog

Under dagen bekräftade den israeliska militären att den 19-åriga soldaten Noa Marciano, som hållits som gisslan, har dött. Släktingarna till de hållna säger att de ska demonstrera i fem dagar, om gisslan inte släpps innan dess.

— Vi vet att ett beslut kan fattas i kväll. Det skulle kunna bli verklighet i dag. säger Merav Leshem Gonen, vars dotter är en av dem som hålls av terrorstämplade Hamas.

Netanyahu antydde i helgen att det pågår, eller har pågått, förhandlingar med Hamas om att få gisslan fri, och att en uppgörelse "kan komma".

Mer ville han då inte säga, utan konstaterade att eventuella förhandlingar måste genomföras utan att de offentliggörs.

Qatar manar till avtal

Netanyahu har flera gånger sagt att ett eldupphör i Gaza bara är möjligt om gisslan släpps, medan Hamas ställt krav på ett eldupphör innan någon kan släppas fri.

Omkring 240 personer, bland dem barn, togs som gisslan och fördes till Gaza av Hamas den 7 oktober i samband med den överraskningsattack mot Israel då 1 200 personer dödades enligt de israeliska myndigheterna.

Samtidigt pågår förhandlingar med Qatar som mellanled. På tisdagen uppmanade Qatars utrikesdepartement parterna att nå ett avtal. Hamas uppger att de kräver 200 barn och 75 kvinnor som hålls i israeliska fängelser i utbyte mot gisslan.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!