Över 12 ton utrustning har landat på Antarktis.
Över 12 ton utrustning har landat på Antarktis. - Foto: Sven Lidström, Norsk Polarinstitutt

Rekordstort plan landat i Antarktis

En norsk Dreamliner har landat vid den norska forskningsstationen Troll på Antarktis. Det är det största plan som landat på Drottning Mauds land och öppnar för minskad miljöpåverkan på den känsliga kontinenten.


Flygplanet landade på den 3 000 meter långa landningsbanan på blåisen vid den norska forskningsstationen Troll i Drottning Mauds land, skriver det Norska Polarinstitutet i ett pressmeddelande.

Flygningen inleddes i sydafrikanska Kapstaden och kunde fem timmar senare landa i Antarktis. Landningsbanan har under två veckor preparerats för att kunna ta emot planet.

Ombord på planet fanns 45 passagerare, till största delen norska, svenska och tyska forskare, samt 12 ton utrustning.

Att så stora plan numera kan landa på den här delen av Antarktis öppnar enligt institutet för nya möjligheter i det avlägsna området.

"Viktigast är miljövinsten genom att utnyttja stora och moderna plan. Det kan bidra till att minska utsläppen och miljöpåverkan", säger Polarinstitutets chef Camilla Brekke.

Landningsbanan vid Troll är öppen under kontinentens sommarmånader (oktober-mars) och tar varje år emot omkring två flyg i månaden.

Landningsbanan vid forskningsstationen Troll är 3000 meter, något kortare än på Arlanda.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!