Liberias president, den tidigare fotbollsstjärnan, George Manneh Weah erkänner sig erkänt sig besegrad av utmanaren Joseph Boakai i presidentvalet. Arkivbild.
Liberias president, den tidigare fotbollsstjärnan, George Manneh Weah erkänner sig erkänt sig besegrad av utmanaren Joseph Boakai i presidentvalet. Arkivbild. - Foto: Frank Franklin II/AP/TT

Fotbollsidolen Weha erkänner sig besegrad

Liberias sittande president, tidigare fotbollsstjärnan George Weah, erkänner sig besegrad av utmanaren Joseph Boakai i presidentvalet.


— Nu är det tid att vara en värdig förlorare och sätta nationens intressen framför personliga, sade Weah i nationell radio.

Valtjänstemän uppgav att när 99,58 procent av rösterna från den andra valrundan, som hölls i tisdags, hade räknats hade Boakai fått 50,89 procent av rösterna och Weah 49,11.

— Det liberiska folket har talat och vi har hört dem, sade Weah i ett tal till nationen och tillade att motståndaren Boakai "är i en ledning som vi inte kan inta".

George Weah uppmanar folket att acceptera valresultatet.

Den 57-årige George Weah har varit president i Liberia 2018. Han efterträdde då Ellen Johnson Sirleaf som suttit på posten sedan 2006 då hon blev den första kvinna som valts till president i Afrika.

Den 78-årige Joseph Boakai som nu besegrat Weah var vicepresident till Ellen Johnson Sirleaf.

George Weah vann priset som världens bästa fotbollsspelare, Ballon d'Or, 1995 och är än i dag den ende från Afrika som fått priset. Han spelade för Paris Saint-Germain, AC Milan, Chelsea och Manchester City under sin 18-åriga klubbkarriär. Hans 23-årige son, Tim, spelar nu för Serie A-klubben Juventus och även för USA:s fotbollslandslag.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!