Palestinier i sorg efter bombanfall i Dayr al-Balah i den centrala delen av Gazaremsan. Bilden togs på söndagen.
Palestinier i sorg efter bombanfall i Dayr al-Balah i den centrala delen av Gazaremsan. Bilden togs på söndagen. - Foto: Hatem Moussa/AP/TT

Israel: Operationen i Gaza trappas upp

Israel meddelar att dess militära operation i Gazaremsan håller på att trappas upp – i ett läge där medlande Qatar gör gällande att paus i striderna är nära.


Invånare i Gazas största formella flyktingläger Jabaliyya, som ligger i utkanten av staden Gaza, har varnats om nya israeliska anfall. Under söndagen såg nyhetsbyrån AFP:s reporter på plats i Gaza rökpelare stiga därifrån.

I lördags uppgav de Hamasstyrda vårdmyndigheterna i området att fler än 80 människor hade dödats i anfall mot Jabaliyya, bland annat i en FN-skola som hyste flyende. Bilder som AFP har verifierat visar döda, blodiga och dammtäckta kroppar på golvet i en sal där madrasser har placerats under skolbänkar.

Israel anför att dess militär riktar in sig på Jabaliyya för att slå till mot "terrorister och Hamas-infrastruktur". Enskilda anfall kommenteras inte från israeliskt håll, men det har sagts att någon händelse i Jabaliyya står under utredning.

FN:s människorättschef Volker Türk fördömer den misstänkta skolattacken och beskriver den som fruktansvärd och svår att begripa.

Under söndagen kom också uppgifter om att en överenskommelse om en paus i våldsamheterna var nära. Enligt medlande Qatar, som hyser delar av Hamas ledning, återstod då endast mindre hinder. Tidningen The Washington Post hade också källuppgifter om detta från amerikanskt håll, där det också sades att tiotals personer som hålls som gisslan i Gaza skulle släppas i utbyte mot en fem dagar lång stridspaus.

Uppgifter om att ett sådant avtal var nära tillbakavisades av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu under helgen.

Förstörelse i Khan Yunis i den södra delen av Gaza. Bilden togs i lördags.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!