En överblick av ett flyktingläger nära gränsövergången Torkham, där afghaner som just hade korsat gränsen blev placerade. Bilden togs den 3 november.
En överblick av ett flyktingläger nära gränsövergången Torkham, där afghaner som just hade korsat gränsen blev placerade. Bilden togs den 3 november. - Foto: Ebrahim Noroozi/AP/TT

Hundratusentals afghaner har tvingats tillbaka

Fler än 400 000 afghanska medborgare har tvingats tillbaka till Afghanistan efter ett omfattande tillslag mot illegala migranter i grannlandet Pakistan.


I början av oktober ställdes 1,7 miljoner afghaner inför ett ultimatum: att lämna landet senast den 1 november eller riskera att bli gripna och deporteras. Poliser har gått från dörr till dörr och begärt att få se handlingar.

Antalet människor som har korsat gränsen till Afghanistan bekräftas av Zabihullah Mujahid, som är talesperson för landets talibanstyre. Enligt honom har de flesta passerat gränsövergångar i Torkham i norr och i Spin Buldak längre söderut.

Miljontals afghaner har under de senaste årtiondena flytt till Pakistan från våldsamma konflikter i sitt hemland. Sedan talibanregeringen tog makten i augusti 2021 har cirka 600 000 lämnat Afghanistan.

Vissa av dem som tvingas över gränsen är barn till flyktingar och har aldrig tidigare satt sin fot i det rejält krisdrabbade Afghanistan.

Enligt Pakistan finns fortsatt 1,4 miljoner afghanska medborgare i landet som har registrerats som flyktingar och således inte kommer att bli utvisade.

Karachi, i fredags: Afghaner väntar på att bli hämtade och förda till Afghanistan.
TT
/
Senaste nytt

"Sverigebilden" med i ny handelsstrategi

NY Times: Larm om Hamasattack avfärdades

Israel hade detaljkännedom om Hamas angreppsplaner redan för ett år sedan, men dömde ut den terrorstämplade islamiströrelsens förmåga, rapporterar The New York Times. Hade uppgifterna tagits på allvar hade 7 oktober-massakrerna kanske kunnat förhindras, säger källor till tidningen.

Stor kris på Viaplay: Så påverkar det dig som tittare

Ett bolag i kris, med brist på pengar, uppskjutna rapporter och stora utförsäljningar av rättigheter. Vad innebär egentligen Viaplays kris för kunderna? Lite vet vi men mycket är fortfarande oklart.

Polisen i Skellefteå rapporterar om brand

"Brand i personbil vid E4 Boviken, Skellefteå.", skriver polisen på sin hemsida.

Mindre tryck i bilhallarna

Antalet nyregistrerade bilar i november minskade med 2,7 procent jämfört med samma period 2022, utifrån ny statistik från Mobility Sweden. Hittills i år är uppgången 2,9 procent. Andelen laddbara bilar låg på 61,5 procent.

Rekordfå soltimmar i november

November har varit mörkare än vanligt i nästan hela landet. I Östersund kikade solen bara fram under nio timmar under hela månaden.