Tyske underrättelsechefen Thomas Haldenwang varnar för en ökad risk för islamistiska attacker på grund av kriget mellan Hamas och Israel. Arkivbild.
Tyske underrättelsechefen Thomas Haldenwang varnar för en ökad risk för islamistiska attacker på grund av kriget mellan Hamas och Israel. Arkivbild. - Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Tyskland varnar för hög risk för attacker

Risken för islamistiska attacker är "högre än den har varit på länge" på grund av kriget mellan Israel och Hamas, varnar Thomas Haldenwang, chef för det tyska författningsskyddet.


Han säger i ett uttalande att det cirkulerar uppmaningar om att al-Qaida och IS bör passa på och utföra attacker under kriget. Mängden bilder på nätet med koppling till kriget som visas tillsammans med falska nyheter kan bli katalysatorer för radikalisering, enligt underrättelsechefen.

"Situationen förvärras av utländska statliga aktörer, som utnyttjar eller försöker förstärka denna stämning", varnar Thomas Haldenwang.

Tyskland förbjöd den 2 november terrororganisationen Hamas och det palestinska nätverket Samidoun från att verka i landet efter den terrorstämplade organisationens attack mot Israel.

Tyska myndigheter har tidigare meddelat att säkerheten stärks i landet för judar och judiska institutioner efter Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!