Ledaren för militärjuntan i Burkina Faso, Ibrahim Traore. Arkivbild.
Ledaren för militärjuntan i Burkina Faso, Ibrahim Traore. Arkivbild. - Foto: Kilaye Bationo/AP/TT

Länder drar sig ur antiterroriststyrka

Burkina Faso och Niger lämnar antiterroriststyrkan G5 Sahel. Beskedet är ett slag mot kampen mot terrorvåldet i den afrikanska regionen Sahel.


Med stöd av Frankrike upprättade Tchad, Mali, Burkina Faso, Niger och Mauretanien 2017 antiterroriststyrkan för att möta hotet från jihadistgrupper. Men tre av länderna har upprepade gånger anklagat Frankrike för att lägga sig i arbetet med egna insatser i regionen.

I fjol hoppade Mali av samarbetet och nu följer alltså Burkina Faso och Niger efter, med omedelbar verkan enligt ett uttalande där man hävdar att G5 Sahel inte lyckatsnå sina mål.

"G5 Sahel kan inte tjäna utländska intressen till förfång för våra egna medborgare, och ännu mindre diktaten från utländsk makt som i namn av samarbete behandlar dem som barn", fortsätter uttalandet.

Mali, Burkina Faso och Niger, som alla styrs av militärjuntor, meddelade i september att de skulle bilda en ny försvarsallians, AES.

De tre har också bett Frankrike att dra tillbaka sina styrkor i länderna. I slutet av 2022 avslutades den åtta år långa antiterrorinsatsen Operation Barkhane, som leddes av Frankrike tillsammans med G5-länderna.

Så sent som i tisdags uppgav kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter att minst 40 civila dödats i en jihadistattack i Burkina Faso.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!