Elie Brakhya, som arbetar för den qatariska tv-kanalen Al Jazeera, är en av journalisterna som skadades i beskjutningen vid gränsen mellan Israel och Libanon i oktober. Fotot på väggen visar Reuters fotograf Issam Abdallah som dödades.
Elie Brakhya, som arbetar för den qatariska tv-kanalen Al Jazeera, är en av journalisterna som skadades i beskjutningen vid gränsen mellan Israel och Libanon i oktober. Fotot på väggen visar Reuters fotograf Issam Abdallah som dödades. - Foto: Bilal Hussein/AP/TT

Israel anklagas för granater mot journalister

Journalisterna filmade gränsområdet mellan Libanon och Israel när de plötsligt besköts. En reporter dödades och sex skadades. Utredningar pekar på att Israel avfyrade granaterna. En israelisk granskning har inletts.


— Det är viktigt och rätt att det (beskjutningen) utreds fullt och grundligt. Jag har förstått att Israel har initierat en sådan utredning, det är angeläget att se vad den kommer fram till, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken på torsdagen.

Det var i mitten av oktober som de sju journalisterna – utsända av Reuters, Al Jazeera och AFP för att bevaka eldväxling mellan Israel och Hizbollahmilisen – utsattes för beskjutning. En journalist från Reuters dödades. En AFP-fotograf skadades svårt. Hon tvingades amputera att ben och vårdas fortfarande på sjukhus.

Journalistgruppen befann sig på libanesisk mark, nära byn Alma al-Chaab.

Både Reuters och AFP har gjort egna rapporter om händelsen, den sistnämnda i samarbete med organisationen Airwars som utreder anfall mot civila i krig. Slutsatsen är att granaterna som användes kom från israeliska stridsvagnar och sannolikt avfärdades från den israeliska byn Jordeikh på andra sidan gränsen.

Människorättsgrupper har fört fram att attacken bör utredas som krigsbrott.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.