Guatemalas näste president Bernardo Arévalo.
Guatemalas näste president Bernardo Arévalo. - Foto: Moises Castillo/AP/TT

Åklagarattack i Guatemala liknas vid statskupp

Åklagarmyndigheten i Guatemala säger att presidentvalet i landet var ogiltigt och att president Bernardo Arévalo ska förlora sin rättsliga immunitet. Organisationen OAS fördömer utspelet och jämför det med ett kuppförsök.


Bernardo Arévalo segrade i presidentvalet i augusti mot den tidigare presidenthustrun Sandra Torres. Segern var betydande då den politiske uppstickaren fick 58 procent av rösterna. Han gick till val på ett löfte om att bekämpa korruption i den centralamerikanska republiken.

Förloraren Sandra Torres och hennes parti Hopppets nationella union hävdade i sin tur att bland annat valfusk förekommit.

Ogiltigförklara parlamentsval

Guatemalas åklagarmyndighet valde sent på fredagen att ogiltigförklara hela valet. Åklagare Leonor Morales sade att valet av president, vicepresident och parlamentsvalet ogiltigförklaras på grund av oegentligheter.

Arévalo ska tillträda presidentposten i januari, men sedan valet i augusti har han utsatts för en rad av olika juridiska utmaningar och påhopp, bland dem försök att förbjuda partiet Frörörelsen som han företräder.

Alévaro har lett flera demonstrationer i protest mot försöken från ledande grupper i Guatemala att stoppa hans tillträde som president, senast på torsdagen i en stor manifestation i huvudstaden Guatemala City på torsdagen.

OAS fördömer

Men med fredagens myndighetsbeslut förstärktes den redan inflammerade polariseringen – och skrämde flera länder på de amerikanska kontinenterna.

Den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS, med säte i Washington i USA, fördömde åklagarmyndighetens beslut att ogiltigförklara valresultatet. I ett ovanligt skarpt utspel ansågs beslutet vara "ett kuppförsök".

"Försöket att ogiltigförklara detta års allmänna val innebär den värsta formen av demokratiskt haveri och representerar politiskt bedrägeri gentemot folkets vilja" skriver OAS.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!