Ett kinesiskt fartyg använder vattenkanon mot ett filippinsk båt på väg mot Scarboroughrevet i en incident som utspelades på lördagen.
Ett kinesiskt fartyg använder vattenkanon mot ett filippinsk båt på väg mot Scarboroughrevet i en incident som utspelades på lördagen. - Foto: AP via filippinska kustbevakningen/TT

Filippinerna anklagar Kina för fartygskrock

En filippinsk båt har "blivit påkörd" av ett fartyg tillhörande Kinas kustbevakning på Sydkinesiska havet, enligt Filippinernas kustbevakning.


Enligt Jay Tarriela, talesperson för kustbevakningen i Filippinerna, ska ett kinesiskt fartyg även ha beskjutit tre filippinska fartyg med vattenkanoner, skriver han på X, tidigare Twitter. Ett av fartygens motorer skadades i angreppet, tillägger han.

Kina tillbakavisar anklagelserna och menar i stället att man från filippinskt håll "medvetet kolliderat" med det kinesiska fartyget efter att ha "ignorerat våra upprepade, skarpa varningar".

Incidenten, som skedde nära den omstridda atollen Second Thomas Shoal vid Spratlyöarna sker dagen efter att Filippinerna anklagat den kinesiska kustbevakningen för att ha använt vattenkanoner i syfte att förhindra tre statliga båtar från att leverera förnödenheter till filippinska fiskare i Scarboroughrevet, beläget i närheten av Luzonön.

Kina gör anspråk på nästan hela Sydkinesiska havet, men även Brunei, Malaysia, Filippinerna, Taiwan och Vietnam anser att de har rätt till delar av de handelstäta farvattnen.

När Internationella skiljedomstolen i Haag 2016 slog fast att de kinesiska kraven i Sydkinesiska havet saknade rättslig och historisk grund avfärdade Kina domslutet.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!