PVV-ledaren och ytterhögerpolitikern Geert Wilders fotograferad efter valsegern i november. Arkivfoto.
PVV-ledaren och ytterhögerpolitikern Geert Wilders fotograferad efter valsegern i november. Arkivfoto. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Kan kontroversielle Wilders bilda koalition?

Ytterhögerveteranen och populisten Geert Wilders väntas under dagen få en tydlig bild av om han har tillräckligt stort stöd för att bilda koalitionsregering i Nederländerna.


Detta då Ronald Plasterk, som Wilders utsett till sin främste sonderare, lägger fram sin rapport. De senaste dagarna har Plasterk suttit i utdragna överläggningar med Wilders och andra partiledare och försökt få dem att skriva under på valsegrarens agenda.

I Geert Wilders och hans parti PVV:s manifest ingår planer på att stoppa det militära stödet till Ukraina, förbjuda moskéer och Koranen samt hålla en folkomröstning om att lämna EU.

Geert Wilders storseger i valet i november förvånade många i och utanför hemlandet. PVV tog hem 37 av parlamentets 150 platser. För att bli premiärminister behöver han samla en koalition av 76 platser.

Wilders är känd för främlingsfientlig retorik, men under valrörelsen uttryckte han sig mindre extremt och lovade vara en premiärminister för "alla nederländare" i händelse av seger.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!