Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak lämnar parlamentets pandemiutredning på måndagskvällen.
Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak lämnar parlamentets pandemiutredning på måndagskvällen. - Foto: Frank Augstein/AP/TT

Ödesdag för Sunaks nya Rwanda-plan

Det blåser runt Rishi Sunak. Storbritanniens premiärminister fick under en lång måndag försvara sina handlingar under pandemin, där flera beslut har mötts av hård kritik. Mycket värre kan det bli under tisdagen.


Parlamentet i Westminster ska i kväll rösta om en lagändring som skulle ge regeringen rätt att kringgå tidigare beslut från Högsta domstolen och gå vidare med den kritiserade asylplanen där asylsökande ska deporteras till Rwanda.

Planen har fått stark kritik eftersom den tillåter regeringen att runda mänskliga rättigheter och har fått de konservativas vänsterflank att oroa sig för att lagar åsidosätts.

Från höger kommer i stället farhågor om att de migranter som hotas av tvångsflyttning kan vända sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter. Lagen borde vara hårdare, säger de.

— Regeringen har redan försökt två gånger med olika lagförslag. Det är tredje gången gillt nu, lyckas eller så kan det vara slut, säger Mark Francois, ledare för den hårdföra högerfalangen European Research Group (ERG), till Sky.

Hans grupp hade under måndagskvällen inte bestämt hur de skulle rösta. De var, sade Francois, oroade över att det nya förslaget ser ut att vara fullt av hål som kan sänka hela planen.

Doktor Död

För regeringen och dess trogna kärna fylldes måndagen av desperat lobbyarbete för att nå fler röster.

Alltmedan Rishi Sunak själv satt fast i parlamentets utfrågning om hanteringen av coronapandemin.

Under långa timmar grillades Sunak, som då var finansminister, om sin del av regeringens kritiserade arbete, inte minst sitt egna stödprogram "Eat out to help out" ("Ät ute för att hjälpa till").

Programmet ledde till fler arbetstillfällen, men har också beskyllts för att ligga bakom en andra våg av smittade och döda.

— Det finns ingen chans att planen ledde till den andra vågen, sade en pressad Sunak som i internmeddelanden kallats Doktor Död efter att planen sjösatts.

Väl ute ur förhöret sågs han stelt leende skynda till sitt kontor på Downing Street.

Många osäkra

Till syvende och sist lär Rwanda-planen röstas igenom, men troligen med liten marginal och tydlig signal om att Sunak, med bara drygt 13 månader som premiärminister bakom sig, inte har full kontroll över sin parlamentsgrupp.

Det krävs bara 29 nej-röster från de egna leden, eller att 57 konservativa avstår, för att lagförslaget ska falla ännu en gång – enligt BBC hade 200 av de 350 ledamöterna ännu inte bestämt sig.

Dessutom krävs det bara 53 ledamöters röster för att en intern förtroendeomröstning ska hållas. Ett för Tories fruktat nyval kan komma tidigare än de vill och från en av partiets veteraner kommer en varning.

"Är jag den ende som minns hur det är att leda de konservativa i opposition?" skriver förre partiledaren och utrikesministern William Hague i en kolumn i The Times.

"Innan de röstar måste Tories vara medvetna om att oppositionens avgrund är djup. Trillar man ner där är det mycket få som kravlar sig upp igen".

Klockan 20, svensk tid, vet vi hur röstningen går.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!