Rödljuset fortsätter vid gränsstationen Raja-Jooseppi i norr, som förblir stängd när Finland nu lättar på gränsstoppet. Bild från i november.
Rödljuset fortsätter vid gränsstationen Raja-Jooseppi i norr, som förblir stängd när Finland nu lättar på gränsstoppet. Bild från i november. - Foto: Otto Ponto/Lehtikuva via AP/TT

Finland öppnar Rysslandsgränsen så smått igen

Finland öppnar två gränsövergångar mot Ryssland igen. Men regeringen varnar för att de åter kan stängas om ryska provokationer fortsätter.


Det var så sent som i slutet av november som alla Finlands gränsövergångar mot Ryssland stängdes, efter vad som beskrevs som en hybridattack.

Flera hundra asylsökande hade då under några veckor tagit sig till övergångarna – många av dem på cykel. De finländska myndigheterna menade att den ryska regimen låg bakom, i ett försök att överväldiga Natos yttre gräns, och beslutade med hänvisning till hot mot landets säkerhet att stänga gränsstationerna fram till åtminstone den 13 december.

De två stationer som nu öppnas igen är Vaalimaa längst i söder, och Niirala lite längre norrut. Men de flesta övergångar förblir alltså stängda, och Helsingforsregeringen varnar i ett pressmeddelande att alla gränspassager kan stoppas igen om den provokativa ryska taktiken nu kommer tillbaka.

Stängningen har fått stora konsekvenser för befolkningen i bland annat Villmanstrand. Där, bara 25 kilometer från gränsen, finns Finlands största ryskspråkiga minoritet. Tidigare fanns där ett livligt ekonomiskt och kulturellt utbyte över gränsen, ett samhällsliv som nu helt strypts.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!