Det brittiska underhuset under tidig tisdagskväll, inför omröstningen.
Det brittiska underhuset under tidig tisdagskväll, inför omröstningen. - Foto: UK Parliament/AP/TT

Sunaks Rwanda-plan fick ett svagt ja

Rishi Sunak kan andas ut, åtminstone för tillfället. Den konservativa brittiska regeringen lyckades med piska och morot driva igenom sitt omskrivna lagförslag att flyga asylsökande till Rwanda.


Med knapp marginal, 313 ja mot 269 nej, kunde premiärministern se lagen godtas.

Men siffrorna innebär också att nära 40 av hans partikamrater inte ställer sig bakom lagförslaget och nu väntar ny krav på partiets och landets ledare.

Högerfalangen European Research Group (ERG) tillhör de som avstod från att lägga sina röster. Ledaren Mark Francois sade på en pressträff att hans grupp avstod i stället för att rösta nej – mot att Sunak lovat att gå dem till mötes genom hårdare skrivningar i kommande tillägg.

I korthet går förslaget ut på att nya lagar, speciellt utformade för att kunna kringgå de juridiska hinder som har stoppat tidigare versioner av Rwanda-planen, godkänns.

Planen har fått stark kritik eftersom den tillåter regeringen att runda mänskliga rättigheter och har fått de konservativas vänsterflank att oroa sig för att lagar åsidosätts när asylsökande ska deporteras till Rwanda.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!