Frankrikes president Emmanuel Macron viskar något till Zeljko Komsic, ordförande i Bosnien och Hercegovinas presidentråd, vid onsdagskvällens EU-toppmöte med västra Balkan.
Frankrikes president Emmanuel Macron viskar något till Zeljko Komsic, ordförande i Bosnien och Hercegovinas presidentråd, vid onsdagskvällens EU-toppmöte med västra Balkan. - Foto: Omar Havana/AP/TT

EU-hopp om ett närmare Balkan

Studiesamarbete och tåginvesteringar ska knyta ihop EU och länderna på västra Balkan. Men ökad samsyn önskas också kring Rysslands krig i Ukraina.


Onsdagskvällens toppträff i Bryssel samlade de 27 EU-länderna och de sex länder på västra Balkan som står i kö för medlemskap.

Dit är det ännu långt – även om såväl de sex länderna som EU-ledningen hoppas på ny fart i medlemskapsprocesserna.

"Framtiden för västra Balkan ligger i vår union", fastslås i det 14-sidiga gemensamma uttalande som togs vid mötet.

Studier och tåg

EU-kommissionen hoppas stegvis kunna knyta länderna närmare till sig med hjälp av utökat ekonomiskt samarbete på flera områden. Det gäller även inom utbildningsområdet där EU:s eget universitet – College of Europe – håller på att få ett eget campus i Albaniens huvudstad Tirana.

Till nästa läsår erbjuds nu stipendier för att kunna välkomna ett 30-tal studenter.

Kommissionen flaggar också för ett ytterligare investeringspaket för västra Balkan, där tågtransporter och förnybar energi ska stöttas med 680 miljoner euro i form av både bidrag och lån.

— Det här är stora nyheter och goda nyheter för regionen, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen på presskonferensen efter onsdagens möte.

Följ sanktionerna!

Samtidigt är EU-länderna också måna om att de sex Balkanländerna följer EU:s utrikespolitiska linje. Det handlar inte minst om Rysslands krig i Ukraina där EU:s sanktioner följs av Albanien, Kosovo, Montenegro och Nordmakedonien. Men inte riktigt lika mycket av Bosnien och Hercegovina och knappt alls av Serbien.

— Vi står inför extraordinära geopolitiska utmaningar på grund av Rysslands krig i Ukraina. Därför är det så viktigt att vi talar med en röst, manar EU:s rådsordförande Charles Michel.

TT
/
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!