Gränskontrollen Kerem Shalom i maj 2021. Arkivbild.
Gränskontrollen Kerem Shalom i maj 2021. Arkivbild. - Foto: Yousef Masoud/AP/TT

Gränsövergång i Kerem Shalom öppnas

För första gången sedan den 7 oktober kommer humanitärt bistånd att tillåtas passera direkt in från Israel till Gaza, enligt den israeliska premiärministerns kansli, rapporterar CNN.


Israels krigskabinett har tillfälligt godkänt att lastbilar med förnödenheter ska få passera gränskontrollen Kerem Shalom. Innan den 7 oktober stod gränskontrollen för omkring 60 procent av importen till Gaza.

Hittills under kriget i Gaza mellan Hamas och Israel har förnödenheter endast kommit in till Gaza via Egypten vid gränskontrollen i Rafah.

Under de senaste dagarna har lastbilar med förnödenheter till Gaza inspekterats vid Kerem Shalom, men har inte tillåtits ta sig in i Gaza direkt. I stället har de skickats till Rafah.

USA välkomnar Israels beslut.

I ett uttalande säger USA:s nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan att president Joe Biden tidigare har tagit upp frågan i ett telefonsamtal med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Sullivan konstaterar att USA är fast beslutet att utöka och upprätthålla flödet av humanitärt bistånd till Gaza.

"Vi kommer att fortsätta att arbeta nära Egypten och andra partner om leverans och distribution av humanitärt bistånd genom övergången i Rafah, och vi hoppas att denna nya öppning kommer att underlätta trängseln och hjälpa till att underlätta leveransen av livräddande hjälp till dem som behöver det akut i Gaza", lyder en del av uttalandet.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!