Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska skicka Mossad att prata med medlarna. Arkivbild.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ska skicka Mossad att prata med medlarna. Arkivbild. - Foto: Ronen Zvulun/AP/TT

Uppgift: Netanyahu backar efter dödligt misstag

Armén dödade av misstag tre i den israeliska gisslan i Gaza. Nu svänger Benjamin Netanyahu i frågan om förhandlingar och skickar Mossadchefen till Europa för att prata med medlarna, rapporterar nyhetssajten Axios.


Det var vid strider i Shujaiyya i norra Gazaremsan som soldater sköt ihjäl tre unga män de uppfattade som ett hot – men det visade sig vara tre israeler ur gisslan som terrorstämplade Hamas tagit vid krigets början i oktober.

Nyheten om militärens miss har väckt bestörtning i Israel, och ökar pressen ytterligare på Netanyahu. Premiärministern är sedan tidigare hårt kritiserad för hur han hanterat konflikten med palestinierna.

Anhöriga till de cirka 130 personer som fortfarande hålls gisslan har blivit en viktig maktfaktor i Israel, och går nu åter ut på gatorna för att demonstrera.

Ska Mohammad bin Abd al-Rahman al-Thani få till ett nytt avtal mellan Israel och Hamas? Bild tagen i Qatar i oktober.

Regeringen har efter vapenvilan för några veckor sedan vägrat förhandla med Hamas, och tycker att en skoningslös militäroffensiv för tillfället är enda sättet att hantera militanta palestinier.

Men efter de tre dödsfallen, och växande internationell kritik mot hur oerhört blodig och förödande offensiven är i största allmänhet, öppnar Netanyahu nu en dörr på glänt, enligt Axios källor. Tidigare denna vecka ska premiärministern ha sagt tvärt nej till att skicka David Barnea, chef för underrättelsetjänsten Mossad, för att diskutera om förhandlingarna kan återupptas.

Axios rapporterar att Barnea trots allt nu är på väg för att träffa Qatars ledare Mohammad bin Abd al-Rahman al-Thani, som leder medlingen. Mötet ska äga rum på hemlig plats i Europa i helgen, heter det.

TT
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!