Huvudön Funafuti med sin landningsbana. Arkivbild.
Huvudön Funafuti med sin landningsbana. Arkivbild. - Foto: Alastair Grant/AP/TT

Strandsatta i paradiset – landningsbana förstörd

Drömresan till Söderhavet har slutat i mardröm. Landningsbanan har regnat bort, flygen är inställda på obestämd framtid och pengarna börjar ta slut för de strandsatta.


Tuvalu, som består av nio större öar i Stilla havet, halvvägs mellan Australien och Hawaii, har bara en flygplats, och en internationell flyglinje till Fiji.

Nu har Fiji Airyaws ställt in de flygen på obestämd framtid, sedan landningsbanan förstörts i kraftigt regn.

— Enligt lokalborna har de aldrig upplevt den regnmängden tidigare, säger Craig Bradbrook, en av de omkring 140 australierna som nu är strandsatta i ö-riket, till ABC News.

Han befinner sig där på grund av arbete, och ser nu ut att missa en operationstid hemma i Australien. Läget till trots är Tuvalu inget stort turistmål. Här finns en handfull boenden, och landet lockar med orörd natur, korallrev och lugn och ro.

Några av dem som nu är fast i Tuvalu är rädda att inte hinna hem till jul. Ett kanske mer allvarligt problem är att en del börjar få slut på pengar, eftersom Tuvalu har en kontantbaserad ekonomi, som saknar bankomater och möjligheten att betala med kort.

Någon omedelbar lösning ser inte ut att vara i sikte. Fiji Airways hälsar att man följer reparationsarbetet som uppges pågå, och från australiska representationen i landet uppges att man följer utvecklingen.

Tuvalu har bara drygt 11 000 invånare. Arkivbild.
TT
/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!