I lördags demonstrerade en grupp människor utanför Rysslands ambassadör i Berlins hem, med krav om att Aleksej Navalnyj bör släppas fri.
I lördags demonstrerade en grupp människor utanför Rysslands ambassadör i Berlins hem, med krav om att Aleksej Navalnyj bör släppas fri. - Foto: Paul Zinken/DPA via AP/TT

FN-expert kräver ryskt svar om Navalnyj

Det är oroande att den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj inte har synts till eller hörts av sedan nästan två veckor tillbaka, anser FN:s särskilda människorättsrapportör som granskar Ryssland.


"Jag oroas djupt av att de ryska myndigheterna inte tillkännager var herr Navalnyj är någonstans eller hur han mår, under en så lång tidsperiod", meddelar rapportören Mariana Katzarova.

Det utgör i praktiken ett påtvingat försvinnande, ett brott mot folkrätten, enligt FN-experten. Hon kräver de ryska myndigheterna på ett svar.

Aleksej Navalnyj har suttit fängslad sedan han återvände till Ryssland i januari 2021, efter en uppmärksammad förgiftning som han fick vård för utomlands. Han har dömts flera gånger om av det regimtrogna rättsväsendet – och den senaste domen innebar att han sannolikt skulle bli flyttad till en straffkoloni med högsta säkerhetsnivå.

Varken juridiska ombud eller anhöriga har tillåtits komma i kontakt med Navalnyj sedan den 6 december. I fredags, några dagar efter att medarbetare hade slagit larm, sade de sig ha fått besked om att Navalnyj hade blivit flyttad från den straffkoloni där han har suttit öster om Moskva. Men inte vart.

"De fick initiala uppgifter om att han kunde vara på en straffkoloni i Omsk (i västra Sibirien), men de uppgifterna tillbakavisades senare", meddelar Mariana Katzarova.

FN-experten har fått sitt uppdrag av FN:s människorättsråd, men har inte mandat att uttala sig å hela FN:s vägnar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!