Svensken Daniel van der Blij jobbar som turistguide på Island. Arkivbild.
Svensken Daniel van der Blij jobbar som turistguide på Island. Arkivbild. - Foto: Privat

Svensk på Island om utbrottet: Äntligen

Det kraftiga vulkanutbrottet på Island välkomnas av många med en känsla av lättnad efter veckor av spänd väntan. Det säger den svenske turistguiden Daniel van der Blij. Nu är det är lättare att förhålla oss till vulkanen, säger han.


Daniel van der Blij kände av jordbävningen som föranledde måndagkvällens utbrott strax norr om kuststaden Grindavik på Reykjahalvön. Hemmet i Hveragerdi ligger dock på tryggt avstånd 45 kilometer öster om epicentrum.

Beläget på gränsen mellan de nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattorna är Island luttrat vad gäller geologisk aktivitet. Man skiljer, säger Daniel van der Blij, på så kallade turistvulkaner och riktiga vulkaner, där utbrott bland de förstnämnda i regel är små och inte gör någon större skada.

— De senaste tre åren har det skett utbrott en gång om året i det här området, alla har varit turistvulkaner. Det som sker nu är en helt annan dignitet. Det är större, mer explosivt och fortsätter växa.

"Äntligen"

Men snarare än rädsla och oro, präglas stämningen i landet av en slags lättnad, upplever han.

— Folk känner att äntligen, vi har väntat på det här i en dryg månad. Nu har vi ett läge där det är lättare att förhålla oss till vulkanen. Nu vet vi också att Grindavik förmodligen inte kommer drabbas nämnvärt, det är det viktigaste.

Evakueringen av Grindavik inleddes redan i mitten av november efter varningar om att magma kunde tränga upp till ytan i en 15 kilometer långa spricka som uppstått hundratals meter under jorden i utkanten av kuststaden.

En polisbil parkerad vid avfarten till vägen som leder till den evakuerade kuststaden Grindavik. I bakgrunden lyses himlen upp av det pågående vulkanutbrottet.

Polis ryckte ut

Sedan dess har de 4 000 invånarna förbjudits att återvända, annat än för att snabbt hämta sina viktigaste tillhörigheter. Den senaste tiden har deras öde diskuterats flitigt. Många, säger Daniel van der Blij, har tröttnat på att hållas borta från sina hem.

— Det finns de som har försökt ta saken i egna händer och återvända till sina hem. Polisen har gått ut med att gör man det så blir man arresterad. De var tvungna att åka och hämta en gubbe så sent som i förrgår kväll. Han var övertygad om att utbrottet aldrig skulle komma.

Daniel van der Blij har levt på ön i många år och arbetar som turistguide. Bland annat i det nu drabbade området som också är nära den naturligt varma källan "Blå lagunen", en av landets största turistattraktioner. När TT når honom är han på väg att plocka upp en grupp internationella gäster.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!