President Joe Biden talar med journalister utanför Vita huset.
President Joe Biden talar med journalister utanför Vita huset. - Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Biden uppmanar åter Israel att skydda civila

USA:s president Joe Biden uppmanar än en gång Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att skydda civila i Gaza. Presidenten framförde det under ett samtal mellan ledarna på lördagen, uppger Vita huset.


"Presidenten betonade den stora vikten av att skydda civilbefolkningen, däribland de som stöder den humanitära hjälpinsatsen, och att tillåta civila att på ett säkert sätt lämna områden med pågående strider", skriver Vita huset i ett uttalande.

Ledarna diskuterade målen och faserna i kriget samt vikten av att alla de som togs som gisslan i Hamas terrorattack den 7 oktober släpps.

Biden berättade tidigare under dagen för reportrar i Vita huset att han hade ett "långt samtal" med Netanyahu, som han beskrev som "ett privat samtal". Som svar på en följdfråga sade Biden: "Jag bad inte om vapenvila."

Biden och Netanyahu kommer att fortsätta att hålla regelbundna samtal, enligt Vita huset.

FN:s säkerhetsråd enades i fredags, efter flera dagar med intensiva förhandlingar, om en resolution som kräver säker och obehindrad leverans av humanitär hjälp i stor skala. USA, som kunde ha lagt in sitt veto mot resolutionen, avstod från att rösta. I den slutliga texten fanns dock ingen uppmaning till eldupphör.

Över 20 000 Gazabor har dödats sedan krigsutbrottet enligt det Hamasstyrda hälsovårdsdepartementet.

129 av de gisslan som kidnappades under attacken finns kvar i Gaza, enligt israeliska myndigheter. Under en tillfällig vapenvila förra månaden släpptes 105 personer ur gisslan i utbyte mot 240 palestinier som hållits frihetsberövade av Israel.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!