Aleksej Orlov sätter upp egentillverkade skyltar till minne av stalinismens offer.
Aleksej Orlov sätter upp egentillverkade skyltar till minne av stalinismens offer. - Foto: Natalia Kolesnikova/AFP/TT

Minnesmärken över Stalins offer rensas bort

Allt fler minnesmärken över offren för Stalins skräckvälde försvinner från stadsbilden i de ryska städerna. Enligt Oksana Motjevskaja, från människorättsgruppen "Den sista adressen", vill regimen på så vis kontrollera invånarnas kollektiva minne. I stället för att beskriva Stalin som en tyrann målar man upp en bild av honom som en stark ledare, säger hon till AFP.


Beväpnad med tejp och sax fäster Aleksej Orlov en skylt, gjord av en bit kartong, på husväggen till det så kallade Författarhuset i centrala Moskva.

Den provisoriska skylten, till minne av ett av stalinismens miljontals offer, sätts upp efter att den metallplakett som tidigare suttit på husväggen spårlöst försvunnit.

"Här bodde Stanislaw Ryszard Stande, en polsk poet född 1897, arresterad 1937, avrättad den 1 november 1937 och rehabiliterad 1955", står det på kartongbiten.

Plaketten till Standes minne är inte heller den enda som försvunnit från husväggen. Även två andra minnesmärken över sovjetiska författare som avrättades under diktatorn Josef Stalins styre har av oklar anledning plockats bort under den senaste tiden, säger Orlov till AFP.

— Plaketterna tas bort utan att vi vet varför – eller av vem, säger han.

"Historien upprepar sig"

Aleksej Orlov arbetar för organisationen "Poslednij adres" – "Den sista adressen", som bildades 2014. Gruppen har under de senaste nio åren satt upp över 700 plaketter i flera ryska städer till minne av några av de miljontals människor som föll offer för stalinismens förtryck på deras senast kända adresser.

Projektet initierades av människorättsorganisationen Memorial, som innan den förbjöds 2021 under många år ägnade sig åt att dokumentera Sovjettidens övergrepp.

Människor hyllade Josef Stalin i mars 2023 på 70-årsdagen av hans död på Röda torget i Moskva.

Enligt Orlov har ord som "förrädare" eller "spion" ibland klottrats på de väggar där plaketterna har suttit.

Benämningarna riktades under stalinismen mot personer som fallit i onåd av Sovjetstaten – och i dag mot dem som ses som obekväma av Putinregimen.

Det är inte bara minnesplaketter som försvinner från de ryska städerna stadsbild. Minst 18 monument över stalinismens offer har antingen rapporterats som stulna eller vandaliserats sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina 2022, skriver BBC.

Enligt Alexandra Polivanova från Memorial plockas monumenten bort av de ryska myndigheterna för att ryssarna inte ska få veta sanningen om sitt tragiska förflutna – i en tid då ryska soldater anklagas för att begå krigsförbrytelser i Ukraina.

— Myndigheterna försöker radera minnet av det tidigare imperiets brott för att rättfärdiga brotten som det nuvarande imperiet begår, säger hon till BBC.

"Vill kontrollera det kollektiva minnet"

Nostalgi över den supermaktsstatus som det forna Sovjetunionen åtnjöt har också lett till att allt fler ryssar hyllar Stalin som en stark ledare som ledde landet till seger under andra världskriget.

Kreml har också vid upprepade tillfällen jämfört landets fullskaliga invasion av Ukraina med Sovjetunionens krig mot Nazityskland.

I februari 2023 avtäcktes en ny byst av Stalin i staden Volgograd – tidigare Stalingrad – inför 80-årsjubiléet av Röda arméns seger över Tyskland under andra världskriget.

Oksana Motjevskaja från "Den sista adressen" anser att den ryska staten genom att plocka bort minnesmärkena över stalinismens offer försöker styra det kollektiva minnet.

— I stället för att beskriva Stalin som en tyrann målar man upp en bild av honom som en stark ledare, säger hon till AFP.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!