Frankrikes president Emmanuel Macron har uppmanat Israel att undvika handlingar som kan leda till en upptrappning av kriget mellan Israel och Hamas – framförallt vad gäller Libanon. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron har uppmanat Israel att undvika handlingar som kan leda till en upptrappning av kriget mellan Israel och Hamas – framförallt vad gäller Libanon. Arkivbild. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

Macron till Israel: Undvik att trappa upp

Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanar Israel att undvika handlingar som kan leda till en upptrappning av kriget med Hamas – framförallt vad gäller Libanon.


Macron framförde budskapet i ett telefonsamtal med Benny Gantz i Israels krigskabinett efter att den högt uppsatte Hamasledaren Saleh al-Arouri dödats i en attack i en förort till Libanons huvudstad Beirut på tisdagskvällen.

Under samtalet uppmanade Emmanuel Macron Israel att "undvika alla former av eskalering – särskilt i Libanon".

Attacken i Beirut får flera bedömare att tala om en ökad risk för en större konflikt i regionen. Libanons premiärminister Najib Mikati fördömer angreppet, och säger att det syftar till att dra Libanon längre in i kriget.

Den Libanonbaserade Hizbollahrörelsen, som har stöd av Iran och är allierad med Hamas, kallar attacken för ett "allvarligt angrepp mot Libanon" och en farlig utveckling, och utlovar hämnd. Hamasledningen säger att al-Arouris död inte innebär nederlag i den snart tre månader långa konflikten med Israel.

Från israeliskt håll säger landets militär att man är förberedd på "alla scenarier" efter al-Arouris död.

— Militären har mycket hög beredskap på alla områden, i försvar och anfall. Vi är mycket väl förberedda på alla scenarier, sade talespersonen Daniel Hagari, utan att direkt kommentera al-Arouri.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!