Israeliska soldater utanför al-Shifa-sjukhuset, i november 2023. Arkivbild.
Israeliska soldater utanför al-Shifa-sjukhuset, i november 2023. Arkivbild. - Foto: Victor R. Caivano/AP/TT

USA: Kommandocentral under sjukhus i Gaza

USA:s underrättelsetjänst bedömer att Hamas och Islamiska Jihad använde al-Shifa som kommandocentral, rapporterar New York Times. Det har rått oklarheter kring tidigare israeliska uppgifter om det som fram till krigsutbrottet var Gazas största och mest avancerade sjukhus.


I november slog israeliska soldater till mot sjukhuset och videor från IDF spreds på en påstådd kommandocentral under sjukhuset – en uppgift som spridits länge av Israel och som nyligen ifrågasatts av Washington Post.

Fyra sjukvårdsanställda i Gaza, bland dem direktören för sjukhuset, greps i tillslaget som kritiserats hårt internationellt. Avsaknaden av el, vatten och internetuppkoppling gjorde det i princip omöjligt för sjukhuset att erbjuda vård, varnade världshälsoorganisationen WHO.

Organisationerna som vistats vid sjukhuset såg också tydliga tecken på att granateld och skottlossning förekommit, skrev WHO i ett uttalande i november. En månad senare beskrev representanter från flera FN-organ sjukhuset som "ett blodbad".

Men nu kommer alltså nya uppgifter från den amerikanska underrättelsetjänsten, rapporterar New York Times.

USA:s regering tror att terrorstämplade Hamas och Islamiska Jihad använde sjukhusbyggnaden och underjordiska tunnlar för kommando- och kontrollaktiviteter, säger en högt uppsatt tjänsteman inom underrättelsetjänsten till tidningen.

Under sjukhuset fanns också vapen och "åtminstone ett fåtal gisslan", är USA:s bedömning, som baseras på de amerikanska och israeliska underrättelsetjänsternas information.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!