Kronprinsessan och blivande drottningen Mary av Danmark är populär i sitt hemland Australien – kanske populärare än det egna statsöverhuvudet kung Charles III. Arkivbild.
Kronprinsessan och blivande drottningen Mary av Danmark är populär i sitt hemland Australien – kanske populärare än det egna statsöverhuvudet kung Charles III. Arkivbild. - Foto: Henning Bagger/AP/TT

Danskt tronskifte kan ge Mary-feber i Australien

Mary Donaldson från Tasmanien blev kronprinsessan Mary av Danmark. Och snart blir hon som första australier drottning. I Australien väcker askungesagan jubel – trots att republikanska vindar blåser i landet.


Nyheten slog ner som en bomb när Danmarks drottning Margrethe i sitt tal på nyårsafton meddelade att hon abdikerar, till förmån för sin son kronprins Frederik. Det innebär att kronprinsessan Mary blir drottning, som första australier i världen.

I Australien har kunganyheten väckt jubel och fått stort utrymme i medierna.

"Prinsessan Mary är en underbar ambassadör för Tasmanien", säger delstatens premiärminister Jeremy Rockliff i ett uttalande enligt Sky News och fortsätter:

"Jag ser fram emot att se hur den i Tasmanien födda drottningen leder Danmark in i framtiden. Vi är så stolta."

Mary-feber

— Mary har varit jättepopulär i Australien ända sedan hon gifte sig med prins Frederik. Australierna är omåttligt stolta över henne – det går nästan att likna vid drottning Silvia och tyskarna, säger författaren och hovexperten Roger Lundgren till TT.

Vid bröllopet för snart 20 år sedan rådde en Mary-feber i Australien. Något som kan ske igen, enligt honom.

— Det kan det absolut bli. Det är en askungehistoria. Hon är elegant och vänlig, och har de kungliga egenskaperna.

Nyheten kommer samtidigt som republikanska vindar blåser i landet. I opinionsmätningar har fler australier velat klippa banden till den brittiska monarkin, än behålla dem. Drottning Elizabeth II:s död 2022 ansågs av många vara ett lämpligt tillfälle att införa republik.

Premiärminister Anthony Albanese har dock lagt planerna på is, och skjutit upp frågan om en ny folkomröstning. En folkomröstning 1999 vanns knappt av monarkisterna.

Kan ge uppsving

Kunganyheten från Danmark kan ge rojalister i Australien medvind, spår bland andra brittiska The Spectator.

— När något händer i ett kungahus ökar det alltid intresset för monarkin, säger Roger Lundgren.

Hur det påverkar den australiska debatten om att avskaffa monarkin och Storbritanniens Charles III som statsöverhuvud är dock för tidigt att säga.

— De har en kung som bor på andra sidan världen, det är svårt att förhålla sig till Charles. Men Mary är en oerhört populär person och det kommer intensifieras. Jag tror att australierna kan hålla isär frågan om sin egen monarki och rollen som Mary har i Danmark.

Kronprinsparet på en statsbankett på Kristianborg i november. Arkivbild.
TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!