Lastbilar med hjälpsändningar i väntan på att få komma in i Gaza. Arkivbild.
Lastbilar med hjälpsändningar i väntan på att få komma in i Gaza. Arkivbild. - Foto: Amr Nabil/AP/TT

Senatorer: Godtycklighet stoppar Gaza-hjälp

Utdragna inspektioner och till synes godtyckliga förbud fördröjer och i många fall stoppar nödsändningar från att komma in i Gaza. Det säger två amerikanska senatorer som på plats i gränsstaden Rafah bevittnat hur hjälpen stannar upp.


De två senatorerna Chris Van Hollen och Jeff Merkley, båda demokrater, säger efter sitt besök att systemet som skulle se till att den israeliska armén inte hindrade hjälpsändningar till Gaza "helt har gått sönder".

— Det som slog mig var de långa raderna, kilometervis, av lastbilar som väntade på att få passera gränsen. Vi kunde inte räkna dem, men det var hundratals, säger Merkley på en presskonferens i Kairo.

USA har försökt pressa Israel att låta mer hjälp komma in i Gaza och för tre veckor sedan öppnades även gränskontrollen Kerem Shalom för hjälpsändningar, men det har inte räckt till, enligt senatorerna.

— Det här är en ständigt pågående humanitär kris, som pågår dygnet runt, säger Van Hollen.

Föreslår förenkling

Den senaste veckan har enligt FN i genomsnitt 120 lastbilar per dag kommit in i Gaza, att jämföra med runt 500 dagliga leveranser före kriget.

Därför vill Van Hollen och Merkley se ett förenklat system för leveranserna, där lastbilarna inte måste köra långa sträckor i onödan och där all last packas av och på flera gånger.

Om en produkt nekas i en lastbil måste bilen köra tillbaka ned all last och hela proceduren börjar om från början, säger Van Hollen.

Israel: Nödvändigt

Israel hävdar att inspektionerna är nödvändiga för att hindra militär utrustning att nå Hamas.

USA-senatorerna säger att de har varit inne i ett lager i Rafah med materiel som Israel stoppat, där såg de bland annat tält, utrustning som används vid födslar, generatorer och syrgas.

— Lagret är som ett monument över godtyckligheten, säger Van Hollen.

Sedan krigets start har över 22 700 människor dödats i Gaza, enligt de av terrorstämplade Hamas styrda hälsomyndigheterna. 85 procent av områdets befolkning befinner sig på flykt, enligt FN, som tidigare varnat för att fyra av tio Gazabor riskerar att svälta ihjäl.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!