En handlare tänder sitt campingkök i Rafah. Bild från i december.
En handlare tänder sitt campingkök i Rafah. Bild från i december. - Foto: Mahmud Hams/AFP/TT

Gamla spisar räddningen när bränslet tar slut

Gamla campingspisar plockas fram igen i den belägrade Gazaremsan. För många civila har de blivit det enda sättet att laga varm mat. Fotogen går knappt att få tag i längre, men med en tång, en ny veke och en specialblandning som bränsle kan man få fyr i spisarna igen.


I en verkstad i Rafah nära den egyptiska gränsen gör Ibrahim Shouman de gamla trotjänarna, campingspisarna, användbara igen.

— Folk har gått tillbaka till gamla tider och tar hit sina campingkök för reparation, för det finns inget bränsle, säger han.

Stora delar av Gaza har förstörts under kriget som inleddes med terrorstämplade Hamas blodiga attack mot civila i Israel den 7 oktober. Då dödade gärningsmännen enligt israeliska myndigheter omkring 1 200 människor och över 200 togs som gisslan.

I de motattacker som Israel svarade med har över 23 000 människor dödats, enligt de Hamastrogna myndigheterna i Gaza.

"Sökt överallt"

Under de drygt tre månader som har gått sedan kriget inleddes har en stor majoritet av de 2,4 miljoner invånarna i Gaza tvingats lämna sina hem och lider av brist på mat, bränsle, vatten och mediciner.

Särskilt i norra Gaza har stora skaror av befolkningen flytt, utan möjligheter att ta med sig sina tillhörigheter. Längre söderut hoppades de vara säkrare, men kriget rasar även där, i Israels försök att oskadliggöra extremisterna i Hamas.

— Människor har sökt överallt efter ved att elda med, men det finns inte längre, säger Ibrahim Shouman i Rafah, långt sydvästerut i Gaza.

— De skulle behöva köpa till ett högt pris, och folk har väldigt lite pengar kvar.

Egen bränsleblandning

Hans kunder i verkstaden väntar tålmodigt medan han reparerar och justerar delarna till deras gamla spisar.

— De här campingköken användes för 100 år sedan, så långt har vi gått tillbaka i tiden, säger kunden Adnan Abu al-Aish som är ute efter ett sätt att tillaga sina matransoner.

Fotogen är en bristvara, men Ibrahim Shouman tankar de små spisarna med en blandning av motorolja och villaolja.

— Det finns diesel men det är väldigt svårt att hitta. En liter kostar runt 30–35 shekel (85–100 kronor), och då måste man söka efter diesel hela dagen, säger han.

— Det finns inte ens ved, folk letar efter kartong som kastats på marken. Man måste klara sig på det som finns.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!