När Mary Donaldson från Hobart på den australiska ön Tasmanien gifte sig med Danmarks kronprins Frederik 2004 (bilden) var det Maryfeber i Australien. Den är inte mindre nu när Mary blir den första drottningen från Australien. Arkivbild.
När Mary Donaldson från Hobart på den australiska ön Tasmanien gifte sig med Danmarks kronprins Frederik 2004 (bilden) var det Maryfeber i Australien. Den är inte mindre nu när Mary blir den första drottningen från Australien. Arkivbild. - Foto: John McConnico/AP/TT

Mary-yra över hela Australien

Det är inte bara danskarna som firar sin nya kung och drottning. I Australien råder Mary-feber för drottningen från "down under", med allt från speciella korvar till rödvita cocktails.


Det är uppenbarligen något speciellt med den där Mary. Fråga bara australiensarna som tycks fira den blivande danska drottningen mer än danskarna själva.

En av orsakerna är givetvis att Mary, 51, från delstaten Tasmanien är en av deras "egna" och den första australiern som blir drottning i ett europeiskt land.

På puben El Loco Slip Inn i Sydney där den unga mäklaren Mary Donaldson mötte sin prins för snart 24 år sedan råder festyra och flera tv-bolag från hela världen kommer sända live direkt från puben under kröningen.

Egen cocktail och dansk korv

Den 130-åriga puben på Sussex street har oftast ett mexikanskt tema. Men dagen till ära kommer temat att vara "DenMex" – det vill säga Danmark möter Mexiko. Inte nog med det, puben har mixat en speciell cocktail döpt till "There’s Something About Mary", en blinkning till Mary och en populär romantisk komedi från 1998 med samma namn(svensk titel "Den där Mary")

Cocktailen innehåller dansk akvavit, vodka, litchifrukt, citron, vanilj och aquafaba, en vegansk variant av vispad äggvita. Överst ligger ett rödvitt mönster för att matcha den danska flaggan.

Om nu inte flaggorna som pryder vart hörn av puben skulle räcka.

Puben har även tagit fram en variant på den klassiska danska varmkorven, döpt till "El Frederiko" som serveras med pommes frites, en rätt som ligger pubens chefskock Tal Buchnik varmt om hjärtat efter att han besökt Danmark förra året.

— Jag åt nog tio korvar på två dagar, säger Tal Buchnik till Sydney Morning Herald.

Korven, är pubens sätt att även hylla Marys blivande kung Frederik X, har mexikanska influenser med en dansk touch. Och om det inte räcker, så har puben ställt upp en kungatron och en drottningtron som gästerna – däribland många danska turister – kan sätta sig i för att ta selfies.

Men det är inte bara puben där allt började som hyllar den där Mary. Även Marys hemstad, Hobart på Tasmanien, kommer fira sin europeiska drottning. Under söndagskvällen kommer en bro i Hobart att lysas upp i rött och vitt.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!