Estlands huvudstad Tallin. Arkivbild.
Estlands huvudstad Tallin. Arkivbild. - Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Misstänkt rysk spion gripen i Estland

Estland har gripit en rysk medborgare misstänkt för att ha spionerat för Ryssland, skriver landets säkerhetstjänst i ett uttalande.


Den misstänkta mannen har varit lärare i internationell politisk teori vid ett universitet i Estland sedan 2010, rapporterar landets public service-kanal ERR. Han greps den 3 januari, och länsrätten i Harju har beslutat att hålla honom häktad i upp till två månader.

Enligt uttalande har mannen, som är i 50-årsåldern, regelbundet rest till Ryssland. På plats där ska han ha haft kontakter med ryska underrättelsetjänster enligt den estniska säkerhetstjänsten Kapo.

Den misstänkte har tidigare varit lärare på ett universitet i i S:t Petersburg.

"Den angripande statens underrättelseintresse i Estland är fortsatt högt", säger säkerhetstjänstens chef Margo Palloson i uttalandet, och lägger till att ytterligare ett 20-tal fall av försök att infiltrera Estland granskas.

Universitetets rektor säger sig vara "bestört över beskedet" och att det inte funnits anledning att ifrågasätta lärarens tidigare arbeten – men att man nu ska gå tillbaka och kontrollera lärarens värv.

Den misstänktes anställning på universitetet har avslutats.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!