Kvinnor protesterar mot El Salvadors abortlagar och kräver att kvinnor som dömts till långa fängelsestraff för att ha gjort abort släpps fria. Arkivbild.
Kvinnor protesterar mot El Salvadors abortlagar och kräver att kvinnor som dömts till långa fängelsestraff för att ha gjort abort släpps fria. Arkivbild. - Foto: Salvador Melendez/AP/TT

Dömdes till 30 år för abort – nu frias mamman

En 28-årig kvinna i El Salvador dömdes 2015 till 30 års fängelse efter misstankar om att hon gjort abort. Nu, efter att ha varit frihetsberövad i sju år, har kvinnan släppts.


Kvinnan födde en dotter med hjärtproblem som dog på sjukhus efter tre dagar. Åklagare anklagade henne för dotterns död och för att inte ha tagit hand om fostret under graviditeten.

Public servicekanalen BBC skriver att beslutet om frigivning baserades på det faktum att hon befann sig i en utsatt situation på sjukhuset när hon förlorade sitt barn.

Sedan 1998 råder totalförbud mot abort i El Salvador – även vid fara för moderns liv, efter våldtäkt eller vid svåra fosterskador. Landet har således en av världens allra striktaste abortlagstiftningar.

De kvinnor som bedöms skyldiga till abort döms ofta till mellan två och åtta års fängelse. I de fall där gärningen anses vara extra grov är minimistraffet 30 års fängelse.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!