EU:s utrikesminister Josep Borrell anklagar Israel för att ha finansierat terrorstämplade Hamas. Benjamin Netanyahu (i mitten) under ett möte med sitt kabinett.
EU:s utrikesminister Josep Borrell anklagar Israel för att ha finansierat terrorstämplade Hamas. Benjamin Netanyahu (i mitten) under ett möte med sitt kabinett. - Foto: Abir Sultan/AP/TT

Borrell: Israel bakom finansiering av Hamas

EU:s utrikeschef Josep Borrell anklagar Israel för att ligga bakom finansieringen av terrorstämplade Hamas och uppmanar landet att få till stånd en tvåstatslösning. Uppgifterna förnekas hårdnackat från israeliskt håll.


Utspelet skedde under ett tal på fredagen vid universitetet i den spanska staden Valladolid, där Borrell utnämndes till hedersdoktor, skriver El País.

— Hamas finansierades av den israeliska regeringen i ett försök att försvaga den palestinska myndigheten, sade Borrell under talet, enligt tidningen.

I sitt tal betonade EU:s utrikeschef även behovet av att skapa en palestinsk stat för att få ett stopp på kriget mellan Israel och Hamas.

— Den enda lösningen är att skapa två stater som delar den mark som människor har dött för under 100 års tid, sade Borrell – som även tillade att en sådan lösning måste "påtvingas utifrån".

Påståendet att Israel ligger bakom skapandet av Hamas är inte nytt. Liknande anklagelser har tidigare förts fram av såväl den israeliska oppositionen som av medier som The New York Times.

Uppgifterna förnekas hårdnackat från israeliskt håll.

— Långt ifrån att försöka stärka Hamas, som EU:s utrikeschef påstår, har premiärminister Benjamin Netanyahu slagit till mot gruppen i tre storskaliga militära operationer 2012, 2014 och 2021, säger Ophir Falk, den israeliske premiärministerns utrikespolitiske rådgivare, i ett uttalande, skriver Politico.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
EU