Den hårdföre ryske nationalistprofilen Igor Girkin (alias Strelkov) döms till fyra år i fängelse. Här fotograferades han i rättssalen i Moskva i samband med att domen lästes upp.
Den hårdföre ryske nationalistprofilen Igor Girkin (alias Strelkov) döms till fyra år i fängelse. Här fotograferades han i rättssalen i Moskva i samband med att domen lästes upp. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Rysk nationalistprofil fängslas i flera år

Den hårdföre nationalistprofilen Igor Girkin, mer känd under sitt alias Igor Strelkov, döms till fyra år i straffkoloni i Ryssland.


Girkin döms för att ha uppviglat till "extremistiska handlingar", meddelar en domstol i Moskva.

53-åringen greps i juli förra året sedan hans kritik mot Rysslands krigföring i Ukraina hade trappats upp med kritik mot president Putin.

Den tidigare befälhavarens kritik handlade framför allt om att de ryska styrkorna inte gick tillräckligt hårt och effektivt fram i invasionen, vilket han bedöms ha fått visst medhåll om i de militära leden. Han gav också en mindre censurerad bild av ryska förluster och bakslag än vad myndigheterna gjorde.

Under sin tid som fängslad och i väntan på dom aviserade Igor Girkin sin kandidatur till Rysslands presidentval i mars. Han utropade i höstas att valprocessen är en enda stor bluff och att hans kandidatur syftar till att markera mot makten. Kandidaturen föll dock på att en tjänsteman som skulle ta emot den inte dök upp.

Igor Girkin var tidigare anställd av säkerhetstjänsten FSB och förde militärt befäl vid Rysslands annektering av Krimhalvön och för styrkor i östra Ukraina i Donbasskonflikten. Han är dessutom dömd för massmord av en domstol i Nederländerna, för inblandning i nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17 i juli 2014, där 298 människor dödades.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!