Fredspalatset som hyser Internationella domstolen ICJ i Haag. Arkivbild.
Fredspalatset som hyser Internationella domstolen ICJ i Haag. Arkivbild. - Foto: Peter Dejong/AP/TT

ICJ kan döma om ryska folkmordsanklagelser

Rysslands invasionskrig i Ukraina förflyttades till Internationella domstolen i Haag (ICJ) i veckan. I ett utlåtande säger FN-domstolen att den kan ta upp fallet som rör Rysslands argument för att invadera Ukraina: att ukrainare utfört folkmord på rysktalande.


Direkt efter den ryska invasionen förde Ukraina Ryssland till domstolen där länder kan föra talan mot varandra. Ukrainas argument var att president Vladimir Putins påstående om att folkmord utförts mot rysktalande i östra Ukraina är felaktigt. Anklagelsen var enligt Kreml en anledning att invadera Ukraina.

Ukraina lämnade in sin klagan dagar efter invasionen inleddes i februari 2022. I ett första preliminärt utlåtande gav ICJ Ukraina rätt, och uppmanade Ryssland att stoppa invasionen.

Ryskt svar

Ryssland svarade med att ICJ inte hade jurisdiktion att ta upp fallet, och fortsatte invasionskriget.

Men i fredagens dom fastslog Internationella domstolen att den visst kan ta upp flera av de anklagelser som Ukraina riktat mot Ryssland, där just det ryska påståendet om folkmord i Ukraina blir huvudpunkt.

Samtidigt levererade ICJ ett bakslag för Ukraina, då Ukraina hävdat att den ryska invasionen i sig var ett brott mot FN:s folkmordskonvention. ICJ:s domare meddelade att de inte har mandat att döma i den frågan.

Domstolen konstaterade också att den inte kan avgöra om Moskvas utsaga om att de ukrainska regionerna Donetsk och Luhansk tillhör Ryssland skulle bryta mot folkmordskonventionen.

Fördrag mot terrorism

Tidigare i veckan avslog ICJ Kievs krav på att Moskva ska kompensera alla civila som drabbats av konflikten och även offer i samband med nedskjutningen av Malaysia Airlines flight MH17, som 2014 krävde 298 människors liv.

Domstolen fann däremot att Ryssland gjort sig skyldigt till brott mot FN:s fördrag mot terrorism, eftersom ryska myndigheter misslyckats med att vidta åtgärder för att utreda om ekonomiskt stöd gått till personer misstänkta för överträdelser i östra Ukraina.

Ryssland har inte heller vidtagit tillräckliga åtgärder för att möjliggöra undervisning i ukrainska på ockuperade Krimhalvön, fastslog ICJ tidigare i veckan.

Rättad: I en tidigare version angavs otydlighet i antalet fall.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!