Polis i Senegal avfyrar tårgas mot demonstran ter i Dakar.
Polis i Senegal avfyrar tårgas mot demonstran ter i Dakar. - Foto: Stefan Kleinowitz/AP/TT

Protester mot inställt val i Senegal

Frankrike och samarbetsorganisationen Ecowas varnar Senegal för att ställa in landets presidentval. Polis i huvudstaden Dakar avfyrar tårgas mot hundratals demonstranter.


Frankrike uppmanar Senegal att sätta stopp för den osäkerhet som råder kring landets inställda presidentval. Även den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas stämmer in i uppmaningen.

Senegals president Macky Sall. Arkivbild.

Senegals president Macky Sall meddelade på lördagen att valet som var planerat till den 25 februari har skjutits upp på obestämd tid. Utspelet kom bara timmar innan valrörelsen officiellt skulle inledas.

I ett uttalande från det franska utrikesdepartementet sägs att valet måste hållas "så snart som möjligt" i enlighet med Senegals konstitution. Ecowas uppmanar landets politiker att arbeta för transparenta och trovärdiga val, och att spika ett nytt datum för valet.

Regimkritiska demonstranter samlades på söndagen i huvudstaden Dakar för att visa sitt missnöje med det uppskjutna valet. Polis avfyrade tårgas för att skingra demonstranterna. Många av dem som protesterade hade valt att klä sig i landets landslagströja och vifta med Senegals flagga.

Senegals regering har tidigare föreslagit att presidentvalet ska skjutas upp med minst ett halvår. Det har florerat uppgifter om att medlemmar i presidentens parti befarar att han kan komma att förlora.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!