En enorm uppblåsbar röd drake är redo för nyårsfirandet vid sjön Houhai i Peking i Kina.
En enorm uppblåsbar röd drake är redo för nyårsfirandet vid sjön Houhai i Peking i Kina. - Foto: Andy Wong/AP/TT

Nu firas drakens år i Kina

Hej då kaninen – välkommen draken! Nu drar det kinesiska nyårsfirandet igång, en tid som betyder intensivt resande, kommers och familjefester.


Fakta: Det kinesiska nyåret

Det finns tolv djur i den kinesiska kalendern, som ger sitt namn åt åren i en tolvårig cykel där råttan är först och draken har plats fem. Varje djur är dessutom kopplat till ett av de fem elementen metall, trä, vatten, eld och jord. Detta ger totalt 60 olika kombinationer, alltså en 60-årscykel.

År 2024 är trädrakens år. Draken anses symbolisera lycka, rikedom och styrka.

Här är de kommande fem årens djur:

2024 Drakens år

2025 Ormens år

2026 Hästens år

2027 Fårets år

2028 Apans år

Källa: Nationalencyklopedin, scmp.com

Ut skuttar kaninen, in kommer draken – och med den rikedom, styrka och rättvisa. Draken är det mäktigaste av de tolv tecknen i den kinesiska zodiaken, vilket gör att 2024 innebär möjligheter till spännande framsteg, skriver tidningen South China Morning Post. En babyboom är också att vänta, då många kineser vill att deras barn ska födas som drakar.

— Människor som föds ett drakår brukar ses som karismatiska, intelligenta, mäktiga och begåvade, konstaterar Chen Yang, professor i kinesisk kultur och filosofi vid amerikanska George Washington University för USA Today.

Det kinesiska nyårsfirandet kallas också vårfestivalen. I år inleds det den 10 februari och kulminerar i lyktfestivalen 16 dagar senare. Den första veckan utgörs av allmänna helgdagar. Då inträffar Kinas mest intensiva reseperiod, eftersom många vill fira med sina familjer. Centralstationen i Peking beräknar att 4,5 miljoner resenärer kommer passera där, skriver AFP.

Vid nyårsfirandet brukar hus dekoreras med röda lyktor som ska föra med sig lycka och hålla onda andar borta. Det är vanligt med fyrverkerier och gåvor i form av amuletter och röda kuvert med pengar. Många äter vårrullar och extra långa nudlar, som sägs symbolisera ett långt liv.

TT
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!