Bilawal Bhutto Zardari, partiledare för PPP, håller presskonferens i Islamabad.
Bilawal Bhutto Zardari, partiledare för PPP, håller presskonferens i Islamabad. - Foto: Anjum Naveed/AP/TT

Gamla styret vände dödläge i Pakistan

Efter en veckas politiskt dödläge i Pakistan har den tidigare styrande koalitionen enats om att fortsatt leda landet.


Premiärminister Shehbaz Sharif får nytt förtroende att leda Pakistan. Hans Muslimska förbundet blev bara andra parti i förra veckans val, men med stöd från tidigare stödpartiet PPP kan Sharif fortsätta att styra.

— Vi representerar nära två tredjedelar av de invalda ledamöterna, säger han på en presskonferens tillsamman med företrädare för PPP och två mindre grupperingar.

PPP:s ledare Bilawal Bhutto Zardari hade då bara timmar tidigare sagt att en koalition på intet sätt var aktuell, men att hans parti skulle rösta för Sharif som premiärminister när parlamentet öppnar.

Det överraskande beskedet till trots är sista ordet antagligen inte sagt.

Tidigare premiärministern Imran Khan och hans parti PTI, som stoppats från att ställa upp i valet, blev trots allt valets vinnare i antal röster. Fängslade Khans partikollegor ställde upp som oberoende kandidater och fick överraskande flest mandat.

Trots egna utsagor om egen majoritet har kandidaterna dock inte samlat så stort stöd. Det hävdar dock Khan från fängelset och säger att han tänker överklaga valresultatet, som omgärdas av fuskrykten.

Han syftar bland annat på att rösträknandet tog över ett dygn och att mobilnätet i hela landet stängdes ned på valdagen. Khan är övertygad om att hans partitrogna därför borde ha fler än 90 av parlamentets 266 platser.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!