Bild ur tv-sändningen från omröstningen.
Bild ur tv-sändningen från omröstningen. - Foto: Representanthuset via AP/TT

Riksrätt för Bidenminister: "Futtigt spel"

En av Joe Bidens ministrar ställs inför riksrätt. Beslutet i representanthuset är ett bakslag för USA:s president. Men formellt lär det inte betyda så mycket, eftersom senaten knappt vill ta i fallet med tång.


Som så mycket annat i USA:s inrikespolitik nu kretsar fallet kring invandring och landets södra gräns. Republikaner anklagar Alejandro Mayorkas, minister med ansvar för inrikes säkerhet, för att "medvetet och systematiskt" ha underlåtit att hålla gränsen mot Mexiko säker.

Med endast en rösts övervikt, 214–213, röstade det republikanskt dominerade representanthuset natten till onsdag för ett riksrättsförfarande.

Resultatet är en lättnad för Republikanerna, som har haft svårt att få med sig de sista rösterna som krävts. I förra veckan valde tre republikaner att inte rösta ja som sina partikamrater, varför förslaget då föll. De röstade nej igen. Men eftersom Steve Scalise – även han republikan – återkommit från sin cancerbehandling gick förslaget nu igenom.

Senaten avgör

Samtidigt tolkas riksrätten också som desperation. Stridslystna republikaner försöker även ställa Biden, vicepresident Kamala Harris med flera högt uppsatta politiker inför riksrätt. Men få konkreta brottsmisstankar har lagts fram, och oenighet gör att Mayorkas-fallet är det enda som kommit så här långt.

Dessutom väntas inte heller det fallet leda någonvart. När representanthuset röstat för riksrätt är det senaten som ska avgöra, alltså agera domstol. Men där styr Demokraterna, och har även med sig en del republikaner i synen att Mayorkas-processen är onödig och omotiverad.

Biden kritiserar

Enligt nyhetsbyrån AP får senatorerna åtalspunkterna när de sammanträder härnäst den 26 februari. Men de kan då välja att hänvisa fallet till ett utskott, vilket kan innebära att det läggs på hyllan och aldrig avgörs.

President Biden kritiserar de republikanska politikerna för att visa prov på partipolitik som strider mot konstitutionen och som "historien inte kommer att se på med blida ögon". I en kommuniké säger Biden att de riktat in sig på en "hederlig folkvald för att spela sitt futtiga politiska spel".

USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, Alejandro Mayorkas. Bild från häromveckan.

TT
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!