Landstigningsfartyget Tsezar Kunikov passerar sundet Dardanellerna på väg mot Medelhavet 2015.
Landstigningsfartyget Tsezar Kunikov passerar sundet Dardanellerna på väg mot Medelhavet 2015. - Foto: Burak Gezen/AP/TT

Ukraina: Ryskt krigsfartyg sänkt i Svarta havet

Ukraina har förstört det ryska krigsfartyget Tsezar Kunikov, rapporterar en rad medier. Videor från platsen visar svarta rökmoln nära Krim och vittnen beskriver en stark tryckvåg.


Tsezar Kunikov är ett drygt 100 meter långt landstigningsfartyg som Ryssland tros ha använt för att frakta ammunition till södra Ukraina.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hyllar Ukrainas "seger" i Svarta havet.

— Ukraina har lyckats åsamka den ryska Svartahavsflottan stora förluster och pressa bort den från den västra delen av Svarta havet. Det är en stor seger för ukrainarna, säger han enligt NTB under en presskonferens i Bryssel.

— Bara för några månader sedan var det få som trodde att detta var möjligt. Det visar hur duktiga de ukrainska styrkorna är.

Det ryska örlogsfartyget ska ha angripits med små obemannade ukrainska fartyg av typen Magura V5 lastade med sprängmedel. Enligt Ukraina befann sig Tsezar Kunikov i ukrainska vatten nära Alupka på Krimhalvön vid angreppet.

Ryssland har inte kommenterat uppgifterna. Det är andra gången på två veckor som de ukrainska styrkorna säger sig ha sänkt ett ryskt fartyg i Svarta havet.

Under natten kom rapporter om ryska bombanfall nära staden Donetsk i östra Ukraina. Ett antal civila dödsoffer ska ha krävts, uppger lokala myndigheter, däribland ett barn.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!