Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva, till höger i bild, under ett möte med Arabförbundet generalsekreterare Ahmed Aboul Gheit i torsdags.
Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva, till höger i bild, under ett möte med Arabförbundet generalsekreterare Ahmed Aboul Gheit i torsdags. - Foto: Amr Nabil/AP/TT

Lula: Israel beter sig som Hitler

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva anklagar Israel för folkmord på civila palestinier i Gazaremsan. Utspelet får Israel att kalla upp den brasilianske ambassadören i landet för en "skarp tillrättavisning".


— Detta är inte ett krig mellan soldater. Det är ett krig av en ytterst förberedd armé mot kvinnor och barn, säger den brasilianske presidenten.

Lula, som befinner sig vid Afrikanska unionens möte i etiopiska Addis Abeba, jämför Israels agerande med Hitlers under andra världskriget.

— Det som händer i Gazaremsan med det palestinska folket har aldrig skett förut. Eller jo, det har hänt: när Hitler bestämde sig för att döda judarna.

Den 78-årige Lula fördömde terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober i fjol, men har sedan dess varit en av de starkaste kritikerna mot Israels militäroffensiv.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu skriver på X att den brasilianske presidentens uttalande trivialiserar Förintelsen, och att han genom att jämföra Israel med Nazityskland korsat en röd linje. Den brasilianske ambassadören i landet kallas omedelbart upp för en skarp tillrättavisning, skriver Netanyahu vidare.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!