Polens justitieminister Adam Bodnar och EU:s justitiekommissionär Didier Reynders vid ett möte i Warszawa i måndags.
Polens justitieminister Adam Bodnar och EU:s justitiekommissionär Didier Reynders vid ett möte i Warszawa i måndags. - Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT

Fredspipa mellan Polen och EU

Efter år av tvister med Bryssel hoppas Polens nya regering på en nystart. Steg ett: en plan för att slippa böter och indragen rösträtt.


Fakta: EU:s artikel 7-process

I artikel 7 i EU:s Lissabonfördrag fastställs att en majoritet i EU-kommissionen, EU-parlamentet eller bland medlemsländerna kan dra i gång ett särskilt förfarande när ett medlemsland anses åsidosätta grundläggande EU-värderingar som "respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna, inklusive rättigheter för personer som tillhör minoriteter".

Om man når så långt att man vill fastslå att ett EU-land verkligen åsidosätter värdena måste alla andra EU-länder rösta för. Eventuella sanktioner måste också göras med enhällighet.

Hittills har artikel 7-förfarande endast inletts mot Polen (sedan 2017) och Ungern (sedan 2018). Än så länge har dock ingen av processerna nått fram till ens en omröstning om huruvida det finns en klar risk för att värdena åsidosätts.

Ända sedan december 2017 har en formell så kallad artikel 7-process pågått kring EU-kommissionens oro över politisk kontroll över rättsväsendet i Polen.

Den nya polska regering som tillträdde i höstas vill dock återställa friden. En handlingsplan för att avsluta bråket presenteras av ministrarna Adam Bodnar och Adam Szlapka på tisdagens EU-ministermöte i Bryssel.

— Jag är övertygad om att vi kan arbeta tillsammans för att återställa så att rättsstatsprinciperna fungerar i Polen, säger EU:s justitiekommissionär Didier Reynders i ett gemensamt framträdande med de två polackerna.

EU-minister Jessika Roswall (M) ger sitt stöd – men manar också till varsamhet för att se till att allt går rätt till på vägen.

— Det är väldigt positivt att man har en regering som vill göra de här förändringarna. Samtidigt måste det ske i enlighet med rättsstatens principer, så klart. Det är säkert den polska regeringen väl medveten om, säger Roswall i Bryssel.

När artikel 7-processen mot Polen kan avslutas är fortsatt oklart.

TT
/
EU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!