Tidigare presidenthustrun Martine Moise talar vid begravningen för sin mördade make i juli 2021. Arkivbild.
Tidigare presidenthustrun Martine Moise talar vid begravningen för sin mördade make i juli 2021. Arkivbild. - Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Haiti: Mördade presidentens änka åtalas

Haitis president Jovenel Moïse mördades av en dödspatrull i sitt hem 2021. Nu åtalas hans hustru Martine Moïse, som själv skottskadades i attacken, tillsammans med ett 50-tal andra för inblandning i komplotten.


Hon anklagas inte för själva mordet, men för att ha varit med och planerat ett maktövertagande tillsammans med den tidigare premiärministern Claude Joseph.

Några konkreta bevis presenteras inte i det 122 sidor långa åtalet, men enligt åklagaren ska de ha lämnat motstridiga uppgifter som tyder på att de varit inblandade i mordkomplotten mot presidenten.

Martine Moïse lever sedan tidigare gömd och har kritiserat utredningen för att inte gå till botten med sanningen.

Jovenel Moïse sköts till döds med tolv skott i sitt privata hem nära huvudstaden Port-au-Prince den 7 juli 2021. Martine Moïse överlevde själv attacken, men skottskadades svårt.

Haiti befinner sig i en allt djupare politisk och ekonomisk kris efter mordet, med kriminella gäng som kontrollerar stora delar av landet.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!