Dagen då ambulanssjukvårdarna förlorade sina kollegor var den värsta, enligt Rami Khamis. Bild från dokumentären.
Dagen då ambulanssjukvårdarna förlorade sina kollegor var den värsta, enligt Rami Khamis. Bild från dokumentären. - Foto: Feras Al Ajrami/BBC

Ambulanspersonal i Gaza: Behöver år av terapi

Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssjukvårdare rädda liv i krigshärjade Gaza. Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdare i en dokumentär från arabiska BBC.


Fakta: Nära 350 sjukvårdare dödade

339 sjukvårdare har dödats i Gaza fram till den 1 februari 2024, enligt uppgifter från det Hamasstyrda hälsodepartementet.

Sammanlagt har nära 30 000 palestinier – majoriteten av dem kvinnor och barn – dödats, enligt hälsodepartementet.

Källa: BBC News

Journalisten Feras Al Ajrami sitter med i passagerarsätet när ambulansen ilar fram längs förstörda gator.

Han filmar sig själv snabbt. I famnen sitter ett halvsovande litet barn, hon hänger över hans armar. Längst bak i ambulansen sitter en annan sjukvårdare och försöker skaka liv i ett spädbarn. Barnet hänger upp och ned, med ansiktet mot golvet.

— Inget kommer att stoppa oss från att fortsätta vårt humanitära arbete, säger ambulansföraren Alaa al-Halaby, samtidigt som han navigerar ambulansen genom rasmassor.

Under anfall

Under filmens gång hamnar vårdteamet mitt i flera bombanfall.

— Vi har aldrig blivit så tungt beskjutna, vi har inte upplevt sådana här skräckupplevelser förut. Bebisar, deras kroppar, helt söndersprängda, säger sjukvårdaren Bassel el-Talleh, som har arbetat under flera tidigare krig i Gaza.

Hans kollega Mohamed Mekkawy har arbetat som volontär för palestinska Röda Halvmånen de senaste tio åren.

— Det här kriget har varit ett av de tuffaste. Under de första tre dagarna förstördes lika mycket och dödades lika många som under alla tidigare krig sammanlagt, säger 43-åringen.

Rami Khamis är en av sjukvårdarna som i början av kriget mellan Israel-Hamas volontärarbetade i norra Gaza. Bild från dokumentären.

Kolleger dödades

— Vi har sett så mycket tragedi, vi är trötta. Vi kommer att behöva gå i terapi i ett helt år. Inte ens ett år skulle vara nog för oss ambulanssjukvårdare, säger Mekkawy i dokumentären.

Rami Khamis pratar med sina två döttrar i kommunikationsradion som ambulanssjukvårdarna använder. Han gråter när de lägger på, kroppen hänger. Han får en kram av en kollega.

— Varje gång kriget eskalerar håller mina döttrar hårt i mig. De säger "nej pappa, åk inte, du kommer att skadas".

— Den tuffaste dagen var när vi nåddes av nyheterna att våra kolleger dödats, säger Khamis, och syftar på en attack den 11 oktober då en ambulans sprängdes i området Abraj al-Nada.

Tre av männens kolleger dödades då.

Dokumentärfilmaren Feras Al Ajrami, som följt sjukvårdarna i deras arbete, beskriver inspelningen som en stor risk.

"I vissa scener höll jag på att dö", skriver han till TT i ett meddelande.

Ambulanssjukvårdarna förflyttar en kollegas kropp. Mannen avled efter att deras ambulans bombats. Bild från dokumentären.
TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!