Ungerns tidigare president Katalin Novák. Arkivbild.
Ungerns tidigare president Katalin Novák. Arkivbild. - Foto: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP/TT

Ny presidentkandidat föreslås efter avgång

Ungerns styrande parti Fidesz har nominerat en presidentkandidat som ska ersätta avgångna Katalin Novák. Partiets parlamentsgrupp föreslår att Tamás Sulyok, som leder landets författningsdomstol, ska bli näste president. Beskedet meddelades på den sociala plattformen X.


Novák avgick efter att skarp kritik riktats mot henne sedan hon benådat en man kopplad till sexbrott mot barn.

Det var i april förra året som Novák, den första kvinnliga presidenten i Ungern och med nära band till premiärminister och partikamraten Viktor Orbán, benådade mannen från ett treårigt fängelsestraff.

Mannen var dömd för att ha pressat utsatta att dra tillbaka sina vittnesmål om sexuella övergrepp i det statliga barnhem som han jobbade på.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Varningslamporna har blinkat röda

1 timme sedan

Vita huset: Kommer stötta Israels försvar

1 timme sedan
Vita huset meddelar att USA kommer att stötta Israels försvarsmakt mot Irans attack. Man går inte in på i vilken form stödet kommer att ges.

Iran: Ballistiska robotar avfyrade mot Israel

2 timmar sedan
Iran har inlett ett angrepp mot Israel. Iranska statliga medier uppger att ballistiska robotar avfyrats mot mål "djupt inne" i Israel. Under tidig natt väntas även de första av hundratals drönare skickade från iranskt territorium nå israeliskt luftrum.

Fyra gripna misstänkta för våldtäkt

2 timmar sedan
Polisen utreder en våldtäkt som ska ha ägt rum på ett hotellrum norr om Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Fyra män i 20-årsåldern har gripits i anslutning till platsen dit även ambulans tillkallats.

SMHI varnar för blixthalka och hård vind

3 timmar sedan
SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka i norra Norrlands kust- och inland och uppmanar till extra försiktighet.

Polisen i Kristianstad rapporterar om mord / dråp

3 timmar sedan
"Näsby. En man blir stick- eller skärskadad i samband med bråk.", skriver polisen på sin hemsida.