Nigerias president Bola Tinubu. Arkivbild.
Nigerias president Bola Tinubu. Arkivbild. - Foto: Andrew Caballero-Reynolds/Pool via AP/TT

Kuppstater uppmanas stanna i Ecowas

Ledarna för den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas samlades på lördagen för ett krismöte om chockvågen av statskupper bland medlemsländerna. Utåt sett var målet att få tre juntaledda länder att dra tillbaka beslutet att lämna organisationen.


Som en del i försöken valde Ecowas att lyfta sanktionerna som riktats mot Niger, ett av de länder som infört militärstyre.

Men mötet i Nigerias huvudstad Abuja handlar också om den 49-åriga organisationens framtid. Nigerias president Bola Tinubu sade i sitt inledningsanförande att länderna måste följa och skydda konstitutionella rättsprinciper och verka för social och ekonomisk förbättring för ländernas medborgare.

Samtidigt vädjade Tinubu till Burkina Faso, Niger och Mali, som gemensamt sagt att de lämnar organisationen, att ändra sig. Han visade vilja på en mjukare hållning från Ecowas sida:

— Vi måste omvärdera vår nuvarande sett att se på kravet på grundlagsskydd i våra medlemsländer. Jag uppmanar länderna att ta tänka om – och inte se vår organisation som en fiende.

Sedan 2020 har sammanlagt nio statskupper genomförts i länder som ingår i Ecowas.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!