Enligt ett uttalande från Israels premiärminister Benjamin Netanyahus stab planeras en evakuering av civila från Gaza. Arkivbild.
Enligt ett uttalande från Israels premiärminister Benjamin Netanyahus stab planeras en evakuering av civila från Gaza. Arkivbild. - Foto: Ronen Zvulun/AP/TT

Israel planerar evakuering av Gaza

Israels premiärminister Benjamin Netanyahus stab uppgav tidigt på måndagen att militären lagt fram en plan för evakuering av civila från Gaza tillsammans med en "operationsplan".


"Den israeliska armén har för krigskabinettet lagt fram en plan för att evakuera befolkningen från krigsområden i Gaza, tillsammans med planen för den kommande operationen", står det i ett uttalande på hebreiska från Netanyahus stab.

Uttalandet, som inte innehåller några detaljer om hur eller vart människor ska evakueras, kommer samtidigt som Israel hotar med en fullskalig invasion av Gazas sydligaste stad Rafah.

Andra länders regeringar och hjälporganisationer har upprepade gånger uttryckt oro för att en militär operation i Rafah kommer att leda till att många civila dödas eftersom omkring 1,4 miljoner palestinier tagit sin tillflykt till staden.

Rafah är dessutom inkörsporten för det bistånd som tas in från grannlandet Egypten.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!