Novaja Gazetas chefredaktör Sergej Sokolov och tidningens före detta chefredaktör Dmitrij Muratov i rätten i Moskva september 2022.
Novaja Gazetas chefredaktör Sergej Sokolov och tidningens före detta chefredaktör Dmitrij Muratov i rätten i Moskva september 2022. - Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Novaja Gazetas chefredaktör gripen i Moskva

Novaja Gazetas chefredaktör Sergej Sokolov har gripits i Moskva, rapporterar tidningen.


Han ska ha gripits för att ha "underminerat den ryska armén" i en artikel i tidningen, men vilken artikel det faktiskt rör sig om är oklart.

Om Sokolov döms riskerar han böter på motsvarande knappt 5 700 kronor.

Många oberoende ryska mediehus har valt att flytta sina redaktioner utomlands på grund av de skärpta lagar Ryssland införde efter den fullskaliga invasionen av Ukraina. Så även Novaja Gazeta, som sedan mars 2022 till största del drivs från Lettland, men Sergej Sokolov har fortsatt arbeta från Ryssland.

Sokolov tog över rollen som chefredaktör efter att den förre chefredaktören, tillika Nobelpristagaren Dmitrij Muratov lämnade posten i september 2023. Muratov stämplades då som utländsk agent, vilket avsevärt försvårade hans möjlighet att arbeta som journalist.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.